Drewno szorstkie wykorzystywane jest przede wszystkim jako drewno konstrukcyjne. Może mieć jednak różne parametry pod względem wilgotności i wówczas rozróżnia się je ze względu na określenia takie jak suche oraz mokre. Jakie są główne różnice między nimi i z czego to wynika?

Drewno suche

Wilgotność to jeden z kluczowych parametrów jeśli chodzi o drewno. W przypadku suchego wynosi ona do 15 proc. i wpływa bezpośrednio na to, gdzie może być ono używane. Drewno szorstkie suche cechujące się wilgotnością na poziomie kilku procent, najlepiej sprawdzi się więc w przypadku podłóg, schodów oraz mebli. Niska wilgotność jest niezbędna również przy wyborze drewna przeznaczonego na więźbę dachową. W tym przypadku musi być ono suche z tego względu, aby zmniejszyć podatność na rozwój grzybów, a także zminimalizować potencjalne pęknięcia.

Oczywiście zbyt suche drewno także będzie narażone na pękanie, dlatego tak ważne jest prawidłowe mierzenie wilgotności oraz kontrolowanie procesu suszenia.

Drewno mokre

Drewno mokre szorstkie cechuje się wilgotnością, która przekracza 25 proc. Nie można używać go więc w przypadku więźby dachowej, mogłoby to bowiem doprowadzić do powstawania luzów w łączeniach. Generalnie również takie drewno będzie zdecydowanie mniej wytrzymałe. Tym samym w miarę upływu czasu mogłoby dojść do poważnego naruszenia konstrukcji dachowej.

Warto także nadmienić, że także przepisy wskazują, jaką wilgotność powinny posiadać elementy drewniane używane do budowy. Zgodnie z normą PN-EE 14081-1, nie powinno to być powyżej 18 proc. w przypadku struktur zabezpieczonych przed zawilgoceniem oraz 23 proc. w przypadku konstrukcji narożnych. Drewno szorstkie mokre nie spełnia więc żadnej  z tych norm, w związku z tym przed jego wykorzystaniem do prac budowlanych, musi zostać w odpowiedni sposób wysuszone.

Jak widać główne różnice między drewnem szorstkim suchym i mokrym wynikają z poziomów ich wilgotności. Tym samym zupełnie różne są także ich zastosowania, zwłaszcza w zakresie budownictwa, w przypadku którego wytrzymałość jest szczególnie ważnym parametrem.